INTERVIEW_SKOUMAS

The Designer, Χορεύω Τρανς και ο Skoumas

Λένε πως οι νέοι κρατούν το μέλλον στα χέρια τους και πως αποτελούν το αύριο. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να ακολουθούν τα όνειρά τους, να διακατέχονται από στόχους και οράματα και να προσπαθούν να τα υλοποιήσουν, στο μέτρο του δυνατού αλλά και του αδυνάτου!

Ο Skoumas, ή κατά κόσμον Γιώργος Παπανικολάου, δεν κάνει τίποτα διαφορετικό. Είναι ένας πολυτάλαντος νέος, γεννηθείς το 1987, ο οποίος αφιερώνει τη νεανική του ζωντάνια στην ενασχόληση με αυτό που ονομάζουμε ψηφιακές τέχνες. Κρατώντας στο ένα χέρι τη φαντασία του και στο άλλο τη γνώση της τεχνολογίας καταπιάνεται με τον προγραμματισμό, τη φωτογραφία, τη σύνθεση μουσικής, τη δημιουργία κωμικών και όχι μόνο διαδικτυακών βίντεο και πρόσφατα μάλιστα δημιούργησε μία ταινία μεσαίου μήκους, που βραβεύτηκε στο εξωτερικό. Η βάση του είναι η Άρτα, όπως και το στούντιό του, όμως βρίσκεται συχνά στην Αθήνα και… όπου τον φτάσουν οι ενασχολήσεις του, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ηπείρων, αφού βρέθηκε και στο Χονγκ Κόνγκ.

Με μία πρόταση, ο Γιώργος Παπανικολάου είναι ένας ενδιαφέρων και ταλαντούχος νέος, του οποίου οι δημιουργίες κοιτάζουν στο μέλλον, ασυζητητί.

Μίλησε μου λίγο για το ποιος είσαι, τι κάνεις, σε ποιους χώρους της τεχνολογίας -ή και όχι μόνο- δραστηριοποιείσαι. Έφτασες μέχρι το Χόνγκ Κόνγκ!
Είμαι ο Skoumas. Ένα παρατσούκλι που μου κόλλησα κατευθείαν όταν το άκουσα. Το κανονικό μου όνομα είναι Γιώργος Παπανικολάου και ούτε εγώ δεν έχω κατάλαβει ακριβώς με τι ασχολούμαι. Απλά, αφήνω ελεύθερο το πνεύμα και το μυαλό μου και δημιουργώ πράγματα. Αυτά ποικίλουν: από κωμικά βίντεο που είναι μεγάλη αγάπη μέχρι προγραμματιστικά εργαλεία. Έκανα και μια ταινία πήρα κάποια βραβεία. Πήγα και στην Κίνα για σκηνοθεσία διαφημιστικών. Έχω τελειώσει και προγραμματιστής. Γενικά, έχω κάνει πολλά και φτάνει η ώρα να μπουν σε μία σειρά.

Ποιο το έναυσμα για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι ενεργά με αυτό που λέμε ψηφιακές τέχνες;                                                                                                                    
Όταν ήμουν παιδάκι γυρόφερνα  στο σπίτι και τραγουδούσα μελωδίες ενώ κουνούσα τα χέρια σαν μαέστρος. Μετά, έπιασα την ζωγραφική. Μετά, λίγο αρμόνιο. Αυτοδίδακτος ως επί το πλείστον σε όλα. Επίσης άρχισαν να με γοητεύουν και οι εικόνες της ζωής από μικρός. Έναυσμα ήταν ένας πολύ παλιός υπολογιστής πάνω στον οποίο ξεκίνησα να παίζω παιχνίδια. Μετά, άρχισα να μαθαίνω προγραμματιστικές γλώσσες στην ηλικία του γυμνασίου. Μετά, πήρα μια πρώτη ψηφιακή κάμερα. Γενικά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην ζωή μου. Αυτά που έκανα πάντα κάνω, απλά σε μεγαλύτερο βαθμό.

Στις ενασχολήσεις σου, υπάρχει και μία κινηματογραφική ταινία, με το όνομα The Designer, η οποία βραβεύτηκε στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχεις σκηνοθετήσει πολλά βίντεο στο youtube, το Χορεύω Τράνς έγινε χιτάκι, και η δική σου εκδοχή για τρέιλερ του 50 shades of gray αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή. Η σκηνοθεσία είναι κάτι με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς στην πορεία;
Η σκηνοθεσία μόνη της για μένα είναι ένα πολύ βαρετό κομμάτι. Έχω πάει εκεί. Τα χω κάνει αυτά και επαγγελματικά. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μεταφέρω τον κόσμο του ιδεατού, εδώ, σε αυτή την πραγματικότητα. Το μόνο που με απασχολεί είναι να κυνηγήσω 100% το όνειρο μου με ότι θυσίες αυτό απαιτεί. Η σκηνοθεσία είναι απλά ένα από τα εργαλεία που έχω στα χέρια μου. Τέχνη είναι και ο κώδικας, οι λέξεις, η εικόνα, ο ήχος. Γενικά όλα είναι επικοινωνία και ενέργεια. Έτσι, τα βλέπω τα πράγματα.

Συνεργάζεσαι και με το Comedy lab, όπως και πολλοί νέοι καλλιτέχνες που αγαπούν την κωμωδία και τη σάτιρα. Θα ήθελες ίσως να στρέψεις το ενδιαφέρον σου προς τα εκεί ως τρόπο για να θίγεις την επικαιρότητα;
Στρέφω την προσοχή πλέον σε ότι με κάνει ευτυχή. Πολλές φορές είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και πολλές φορές δυσνόητο ή πολύπλοκο. Το να θίγω την επικαιρότητα δεν είναι στα σχέδια μου σαν ορισμός. Μερικές φορές ναι μερικές φορές όχι. Έχω βαρεθεί να μπαίνω σε πρότυπα και καλλούπια. Ότι βγει. Όπως έρθει.

Πόσο εύκολο πιστεύεις ότι είναι για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργά με το πάθος τους και να εξελίξουν τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους σε μια χώρα όπως η Ελλάδα;                                                           
Γίνεται. Με στόχο, επαγγελματισμό και προσαρμογή στα δεδομένα. Δεν υπάρχει κρίση για μένα πέρα από την εσωτερική κρίση του καθενός. Αν είσαι κοινωνικός, σταθερός και σε διακατέχει επαγγελματισμός μπορείς να τα βγάλεις πέρα άνετα και πολύ καλύτερα από άλλες χώρες του εξωτερικού. Ήμουν και σε αυτή την φάση αλλά ακόμα και αυτό δεν με ικανοποιεί. Θέλω να πετύχω άλλους στόχους.

Πώς εμπνεύστηκες το Skoumas; Σημαίνει κάτι                                                        
Λέγανε τον πατέρα μου έτσι από όσο ξέρω, σαν παρατσούκλι. Δεν έχω ιδέα τι μπορεί να σημαίνει. Είναι και επίθετο άλλωστε. Το άκουσα και το υιοθέτησα. Απλά μου αρέσει ηχητικά υποθέτω.

Τι σε βρίσκει κάποιος να κάνεις αυτή την περίοδο; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Με βρίσκει στην Άρτα να χαλαρώνω, να κάνω πράγματα στο στούντιο μου, να παίζω με το σκυλί μου, να λύνω τα σώψυχα μου, να κοιτάζω τι έχω κάνει μέχρι στιγμή στην ζωή μου, να αναθεωρώ, να βγαίνω έξω, να κάνω μπάνια και να γράφω κείμενα και κωμωδίες. Επίσης, δουλεύω πάνω σε προσωπικά projects τεχνολογικού τύπου.

Τhe Designer

Χορεύω Trance

O Skoumas στο Facebook: skoumas

Iστοσελίδες του Skoumas: skoumas.net    skoumascomedy.gr

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο flust.gr.

© 2024 Christina Kal*