INTERVIEW_ΕΦΗ ΓΟΥΣΗ

Είδα το Cleansed της Sarah Kane για δεύτερη φορά

Εάν διαβάσει κανείς την γραφή της Sarah Kane θα τη θεωρήσει το λιγότερο εμμονική. Εμμονική με την έκρηξη, τη βία, το πάθος. Κάπου ίσως βρει τον εαυτό του. Κι αυτό θα τον κάνει είτε να την αγαπήσει παράφορα, είτε να την σιχαθεί ολότελα.

Εμμονική πάλι μαζί της ίσως να χαρακτήριζε κανείς την Έφη Γούση, που για δεύτερη φορά αναπροσαρμόζει το έργο Cleansed της Βρετανίδας συγγραφέα και στοιχειοθετεί μια νέα παράσταση με αλλαγές κάποιων ηθοποιών, μουσικής, σκηνικών και γενικότερης σύλληψης πάνω στο έργο και τη σκηνοθεσία του. Το μοναδικό που μένει το ίδιο είναι ο τόπος, το θέατρο ΣΗΜΕΙΟ δηλαδή.

Είχα δει την παράσταση πέρσι και μου προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έργο με πυκνό σκοτάδι αλλά ταυτόχρονα δίχως το φως να απουσιάζει στην τελευταία ανάγνωση. Φέτος που την είδα για μία ακόμα φορά, αυτό το ενδιαφέρον μετεξελίχθηκε σε ενθουσιασμό ενός εξαίρετου και φανερά δουλεμένου αποτελέσματος. Η βελτίωση και η ωριμότητά της πια είναι εμφανής ακόμα και στα μάτια κάποιου που δεν είχε δει την προηγούμενη εκδοχή. Μπορώ να δηλώσω λοιπόν ανεπιφύλακτα πως είναι μία παράσταση που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο και που πρέπει να προλάβετε αφού παίζεται μόνο κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Σημείο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Όμως, αλήθεια, είναι εμμονή ή κάτι άλλο, αυτό που ώθησε τη νεαρή, μα ιδιαιτέρως ταλαντούχα ηθοποιό, τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στην επανάληψη αυτού του έργου; Και είναι ταλέντο ή κάτι άλλο το μυστικό συστατικό που συνέβαλλε στο ξαναγεννηθεί μία εξαιρετική παράσταση σαν άλλος φοίνικας που ξαναγεννάται από τις στάχτες του; Η ίδια η Έφη Γούση μίλησε με αφορμή το Cleansed και για εκείνη αλλά και για τις επιλογές της.

 Γιατί επέλεξες να αναπροσαρμόσεις και να ανεβάσεις για δεύτερη χρονιά το Cleansed;

Δεν θα είχε νόημα διαφορετικά. Μια παράσταση είναι ζωντανός οργανισμός, αλλάζει μέρα την με την μέρα, ωριμάζει, εξελίσσεται. Μετά από 7 μήνες που ανέβηκε και πάλι, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο. Πέρυσι λόγω έλλειψης χρόνου, υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν προλάβαινα να δουλέψω. Δημιουργήθηκε όμως μια βάση που στήριξε την φετινή εκδοχή. Η φετινή παράσταση είναι πιο κοντά σ’ αυτό που είμαι ως ταυτότητα. Κι έτσι, θα κλείσει ο κύκλος της.

Ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης. Ρόλος μαθήτριας αλλά και δασκάλας. Τι νιώθεις να σου ταιριάζει καλύτερα και πώς τα συνδυάζεις;

Το ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι κάτι που το έκανα απ’ τα χρόνια της σχολής ακόμα. Αν μου έλεγες να επιλέξω, θα σου έλεγα ότι ηθοποιός θέλω να είμαι. Όταν όμως δεν σου δίνονται ευκαιρίες, τις δημιουργείς μόνος σου κι άρα μπαίνω στην διαδικασία να σκηνοθετώ. Το θέατρο είναι ζωτικής σημασίας για μένα. Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο.

Με τι κριτήριο επιλέγεις τα έργα στα οποία συμμετέχεις; Έχεις κάποιο τρόπον τινά μοτίβο; Έχεις βρεθεί απέναντι σε κάποια πρόταση που να πεις, εγώ δεν είμαι αυτό, δεν θα το κάνω;

Επιλέγω κείμενα τα οποία με συνδέουν προσωπικά με την ιστορία, τον ήρωα, τον συγγραφέα. Όταν υπάρχει ένα κοινό αίσθημα, τότε μπορώ να το επικοινωνήσω και να το οδηγήσω καλύτερα. Δεν ανεβάζω έργα απλά για να υπάρχω σε μια θεατρική σεζόν. Καθημερινά βρίσκομαι αντιμέτωπη με τις επιλογές μου, επιλογές που έχουν δυσκολέψει την επιβίωσή μου. Το θέατρο όμως δεν είναι δουλειά δημόσιου υπάλληλου. Οπότε προτιμώ να δουλεύω σερβιτόρα όπως και τώρα άλλωστε και να παίζω ή να σκηνοθετώ παραστάσεις που με αφορούν ως άνθρωπο , που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Ο δικός σου ρόλος στην παράσταση είναι ίσως ο πιο μυστηριώδης και το κλειδί της. Ποια είσαι; Ποια είναι η Grace στο πρόσωπό σου;

Δεν θα ήθελα να απαντήσω συγκεκριμένα για το τι είναι ο ρόλος μου. Είναι κάτι που θέλω ο θεατής να επιλέξει. Μπορεί να είμαι μια γυναίκα που απλά, ο Τίνκερ κάνει προβολή στο πρόσωπό της, το πρόσωπο της Γκρέης, μπορεί να μην υπάρχει καν, μπορεί απλά να είναι ένας άγγελος.

Η Sarah Kane έχει προτιμηθεί ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό από τις θεατρικές σκηνές. Πού το αποδίδεις; Η έντονη, βίαιη γραφή της εκφράζει την εποχή μας ίσως;

Έτυχε. Και ο Τσέχωφ είναι σουξέ στα θεατρικά δρώμενα. Η βίαιη γραφή της εκφράζει την ίδια ως άνθρωπο, τα βιώματά της. Σε όλα τα κείμενα μπορείς να βρεις αναφορές με το σήμερα, το θέμα είναι εσύ τι επιλέγεις να επικοινωνήσεις. Βαρέθηκα με τα κλισέ, «επίκαιρη όσο ποτέ».

Ο έρωτας είναι αυτό που κυριαρχεί πίσω από όλα στο Cleansed. Μέχρι σε ποιο σημείο θα έφτανες γι’ αυτόν;

Πέρυσι έφτασα μέχρι την Κοπεγχάγη.

Η κρίση έχει επηρεάσει το θέατρο και τους ηθοποιούς;

Οικονομική κρίση υπήρχε πάντα στους ηθοποιούς, κάνουμε προσπάθειες να μην αφανιστούμε. Δεν ξέρω όμως τι είδους πολιτισμό, μπορεί να παράγει μια χώρα που γεννά τον φόβο.

Μελλοντικά σχέδια και χριστουγεννιάτικη ευχή νέου έτους!

Μετά το τέλος του Cleansed, θα ετοιμάσω την δεύτερη ταινία μικρού μήκους, και θ’ ασχοληθώ με την φωτογραφία, περιμένοντας να πω την πρώτη μου λέξη ως ηθοποιός και πάλι. Για το νέο έτος, θα ευχηθώ να μπορούμε ν’ αναπνέουμε χωρίς αυτό το βάρος στο στήθος μας.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο flust.gr.

© 2024 Christina Kal*