INTERVIEW_DUSK

Μουσική και συναίσθημα από την DUSK

Η DUSK –κατά κόσμον Αυγή- είναι μία ακόμα ταλαντούχα, νεαρή καλλιτέχνης που προτάθηκε μέσω του Jumping Fish της Cosmote το 2013 ως πρωτοεμφανιζόμενη ερμηνεύτρια και από τη στιγμή που η μουσική της έφτασε στα αυτιά του κοινού δεν λέει να φύγει. Τη γνωρίσαμε με το κομμάτι της What are the chances, αυτό το κομμάτι που παιζόταν από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μόλις το άκουγες σου κολλούσε ανεπιστρεπτί και επαναλάμβανες τα λόγια του σιγοτραγουδώντας ασταμάτητα. Πλέον, με ενεργό ρόλο στα της μουσικής, με διάφορες εμφανίσεις –προσωπικά την είδα να τραγουδά στο Floral, ένα βράδυ όλο μουσική και συναίσθημα- με την πιο πρόσφατη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην παραλία του Μοσχάτου, η DUSK ήρθε για να μείνει και να ομορφαίνει με τις τόσο εκφραστικές της λέξεις και νότες τη μουσική σκηνή.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτή;

Η μουσική δεν υπήρξε ποτέ επιλογή.. είναι απαραίτητη σαν οξυγόνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αβίαστα ήρθε και με βρήκε η δημιουργία κάποια στιγμή και η λύτρωση κατά κάποιο τρόπο.. καθώς η μουσική είναι λόγος ψυχής, είτε μονόλογος είτε διάλογος και μπορείς να της εκμυστηρευτείς τα πάντα.

Υπάρχουν οι εξής δύο αντικρουόμενες απόψεις, αφ’ ενός ότι σε περιόδους κρίσης εμφανίζονται πολλά καινούργια ονόματα, στον χώρο των τεχνών λόγω εκφραστικής αναγκαιότητας και αφ’ ετέρου πως σε περίοδο κρίσης είναι πολύ δύσκολο για νέους καλλιτέχνες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Εσύ με τι από τα δύο νιώθεις να ταυτίζεσαι;

Δεν πιστεύω ότι η δημιουργικότητα επηρεάζεται από την εκάστοτε κοινωνική/οικονομική κατάσταση από άποψη μεγέθους αλλά θεματικά αντικατοπτρίζει τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις καταστάσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που την βιώνουν. Ακόμα και το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που πολλοί ακροατές/καλλιτέχνες αποζητούν το “happy” vibe στη μουσική είναι δείγμα της ανάγκης των ανθρώπων να ξεφύγουν από αυτό το τερατούργημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κι όχι μόνο. Από την άλλη η δημιουργία είναι μια εσωτερική διαδικασία και κάποιος μπορεί να την βιώσει πιο εγωκεντρικά με την καλή έννοια. Όσο για το περιθώριο επιτυχίας και διαδρομής στον χώρο της μουσικής σίγουρα μπαίνουν κάποια εμπόδια λόγω κρίσης αλλά έχει επίσης το θετικό ότι γίνεται μια σχετική διαλογή καθώς παραμένουν σε αυτόν μόνο όσοι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στη μουσική και το θέλουν/πιστεύουν ολόψυχα.

Γιατί αγγλικός στίχος; Σκέφτεσαι κάποια στιγμή να γράψεις ή να τραγουδήσεις και ελληνικά κομμάτια;

Η μητέρα μου είναι από την Βρετανία κι έτσι υπήρξε εξοικείωση με την γλώσσα από νεαρή ηλικία. Έχοντας μεγαλώσει στην Ελλάδα τα αγγλικά ήταν ένας έμμεσος τρόπος να κρύβομαι πίσω από νοήματα και λέξεις καθώς οι στίχοι είναι πολύ αποκαλυπτικοί και προσωπικοί οπότε προτίμησα οι «εκμυστηρεύσεις» μου να γίνουν πιο συγκαλυμμένα. Όσο για τα ελληνικά είναι μια σπουδαία και πανέμορφη γλώσσα. Έχω γράψει κείμενα και ποιήματα αλλά πότε τραγούδι ως τώρα. Νομίζω ότι ταιριάζουν καλύτερα τα αγγλικά στη μουσική που γράφω η οποία έχει περισσότερες δυτικές επιρροές. Κατά τ’ άλλα μου αρέσει πολύ το concept του spoken word και έχω πειραματιστεί λίγο με αυτό στα ελληνικά.

Το DUSK πώς προέκυψε; Έχεις ένα πολύ φωτεινό όνομα, σε λένε Αυγή.

Αρχικός εμπνευστής του artist name ήταν o Κώστας Αντωνιάδης των GAD , ο GADfather μου, όπως τον αποκαλώ. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ , μου έκανε από την πρώτη στιγμή. Είναι μια ευγενική ειρωνεία στο πραγματικό μου όνομα καθώς η μουσική μου συνήθως αποτυπώνει την πιο «σκοτεινή» και ταξιδιάρικη πλευρά μου. Επίσης είναι η πιο μελαγχολική, ρομαντική και όμορφη στιγμή της ημέρας και με την αυγή πραγματοποιούν έναν αέναο κύκλο που μου δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης αλλά και της συνέχειας.

Εάν κάποιος κοιτούσε τη μουσική στον υπολογιστή σου, ποιους καλλιτέχνες θα έβρισκε;

Δηλώνω πρώτα ακροατής κι έπειτα μουσικός οπότε η λίστα είναι μεγάλη όπως καταλαβαίνεις. Μπορώ να σου πω ονόματα που χρόνια αγαπώ κι εκτιμώ πολύ όπως Radiohead, Pj Harvey, Tori Amos, Dead can Dance, Smiths αλλά και πάλι η μουσική είναι θάλασσα και απολαμβάνω να κολυμπάω συνέχεια σε καινούρια νερά με μεγάλες βουτιές ανασκόπησης/ενδοσκόπησης στα παλιά και γνώριμα εννοείται. Επίσης έχω μια συλλογή από Έλληνες καλλιτέχνες όπως είναι οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης κ.α.

Από τι εμπνέεσαι για να γράψεις; Υπάρχει κάποιος στον οποίο να αφιερώνεις τα κομμάτια σου;

Η έμπνευση έρχεται, σε βρίσκει και καταστεί την δημιουργία επιτακτική ανάγκη. Πότε δεν έχω ψάξει αφορμή να γράψω, με βρίσκει αυτή. Τώρα, θεματικά μπορούν να με φορτίσουν /αγγίξουν πολλά πράγματα όπως η φιλοσοφία γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά και η ψυχολογία, ο έρωτας με το ταξίδι και τα αδιέξοδα του καθώς και η ίδια η φύση, αυτό το μαγικό έργο τέχνης στο οποίο ζούμε.

Αν σου ζητούσα να μου πεις έναν καλλιτέχνη, εν ζωή ή και όχι, Έλληνα ή και ξένο, που θα ήθελες να βρισκόσουν πλάι του στη σκηνή και να τραγουδούσατε, ποιος θα ήταν αυτός;

Πρόσφατα είδα στο Eject festival τους Editors για τρίτη φορά και ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά σκέφτηκα ότι θα ήθελα να ήμουν on stage δίπλα στον Tom Smith.

Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια; Τι θα ήθελες να έχεις καταφέρει;

Το μόνο που μπορείς να εύχεσαι να συμβαίνει σε μια δεκαετία από τώρα είναι εσύ και οι άνθρωποι σου να έχουν καλή υγεία. Τα μακροχρόνια σχέδια μου φαίνονται αλαζονικά και ματαιόδοξα καθώς η ζωή σε φέρνει αλλού από εκεί που θες να πας ή από άλλη διαδρομή. Σίγουρα θα ήθελα να ασχολούμαι με την μουσική ακόμα δεν ξέρω σε ποια μορφή κι ένταση. Πάντως όσον αφορά το παρόν και το άμεσο μέλλον είμαι 100% ταγμένη σε αυτήν.

Πού σε βρίσκει κανείς αυτή την περίοδο και ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Μετά από έναν κοπιαστικό χρόνο για την ολοκλήρωση του δίσκου “The Debut of Crossing the Lines” , που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από την The Sound of Everything, και μία σειρά live εμφανίσεων με την μπάντα που έστησα τον χειμώνα παίρνουμε λίγο χρόνο για επαναφόρτιση, αστέρια, θάλασσες και ουρανό και κάνουμε πλάνα για εκπλήξεις από φθινόπωρο.

*Στις 18 Ιουλίου η DUSK θα βρίσκεται στις οθόνες του MAD TV από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη μουσική της.

Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Διαμάντη

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο flust.gr.

© 2024 Christina Kal*