Interview_Be My Eyes

Be my eyes… και η καλοσύνη βρήκε την εφαρμογή της

Πριν μερικούς μήνες, τυχαία, είδα πως δημιουργήθηκε μία νέα εφαρμογή με το όνομα Be My Eyes, με στόχο την παροχή βοήθειας σε άτομα περιορισμένης όρασης ή ολοκληρωτικής απουσίας της. Η χαρά μου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ένιωσα πως επιτέλους μπαίνουμε στην λογική της χρήσης της τεχνολογίας για ουσιαστικούς σκοπούς κι όχι μόνο για λήψη ασταμάτητων selfies και αέναου chatting. Σιγά σιγά, η τεχνολογία γίνεται κομμάτι της ζωής μας, στοχεύοντας στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.

Η εφαρμογή Be My Eyes ξεκίνησε από τον Δανό Hans Jørgen Wiberg και είναι πολύ απλή στη χρήση. Δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας ενός εθελοντή με κάποιον χρήστη, όπου ο μεν εθελοντής χαρίζει τα μάτια του για λίγο στον τυφλό χρήστη, διαβάζοντάς του ό,τι χρειάζεται· πότε λήγει κάτι από το ψυγείο του, τι γράφει σε κάποιο γράμμα που παρέλαβε στο ταχυδρομείο του κλπ.

Η Ελλάδα δεν την γνωρίζει ακόμα παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, που όπως μου κοινοποίησαν τα μέλη της ομάδας δημιουργίας της, δεν είναι αρκετά μεγάλο για να μπορέσει να μεταφραστεί και στα ελληνικά. Αξίζει να την ανακαλύψουμε όμως και δειλά δειλά να αρχίσουμε να την χρησιμοποιούμε. Είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους, που η μοναδική διαφορά τους από εμάς, είναι το γεγονός πως τους υπολείπεται μία από τις αισθήσεις τους.

Η συνέντευξη που μου παραχώρησαν για το flust.gr είναι κατατοπιστικότατη και θα δείτε πως αξίζει και με το παραπάνω να συμπράξουμε όλοι για την στήριξη αυτού του εγχειρήματος. Προσωπικά, αδημονώ για την android εκδοχή της εφαρμογής.

Ο Hans Jørgen Wiberg είναι ο εμπνευστής της εφαρμογής. Τι ακριβώς τον ενέπνευσε για την δημιουργία μιας τέτοιου είδους εφαρμογής;

Ο Hans Jørgen Wiberg είναι πράγματι ο άνθρωπος που σκέφτηκε την ιδέα να φτιάξει μια εφαρμογή. Ο ίδιος γεννήθηκε με κανονική όραση αλλά όταν έφτασε 25 χρονών, άρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή του. Αποδείχτηκε πως είχε γεννηθεί με μια αρρώστια που ονομάζεται Retinitis pigmentosa (RP). Όσοι δεν έχουν RP έχουν 180 βαθμό όρασης, ενώ ο Hans Jørgen μόνο 5 βαθμούς. Οι γιατροί προβλέπουν πως κάποια στιγμή θα τυφλωθεί ολοκληρωτικά.

Όσον αφορά την ιδέα, προήλθε από το γεγονός του ότι ο Hans Jørgen Wiberg, κατά τη διάρκεια της εργασίας του για τη Δανέζικη Κοινωνία Τυφλών (Danish Blind Society), συνειδητοποίησε πως οι τυφλοί άνθρωποι συχνά χρειάζονται βοήθεια στα απλά καθημερινά πράγματα, όμως για παράδειγμα το μαγείρεμα. Και λόγω της μεγάλης προσβασιμότητάς τους σε Iphone και την ευκολία χρήσης τους από τυφλούς, σκέφτηκε να δημιουργήσει μία εφαρμογή για εκείνους. Στην αρχή δεν ήξερε ακριβώς τι να φτιάξει και πώς, όμως όταν παρουσίασε την ιδέα του σε μία ημερίδα εν ονόματι “Startup Weekend” το 2012, βρήκε αμέσως απήχηση και δημιούργησε έτσι μία ομάδα, που δουλεύουν έκτοτε. Η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι σήμερα γίνονται βελτιώσεις για να γίνει ολοένα και πιο βελτιωμένη και εύχρηστη.

Τι ακριβώς είναι η εφαρμογή “Be My Eyes” και πώς δουλεύει; Συνδέεται με ένα δίκτυο ανθρώπων από όλο τον κόσμο ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ακόμα και άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα; Η επικοινωνία και η παροχή βοήθειας γίνεται να υποθέσω στα αγγλικά;

Η εφαρμογή “Be My Eyes” είναι μια εφαρμογή για Iphone που δίνει τη δυνατότητα σε τυφλούς ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με ένα δίκτυο εγγεγραμμένων εθελοντών, οι οποίοι μπορούν να τους παρέχουν βοήθεια, μέσω μίας live σύνδεσης βίντεο, αναφορικά με δραστηριότητες που χρειάζονται την αίσθηση της όρασης. Είναι μη κερδοσκοπική κι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία κοινότητα που θα συμβάλλει και ωφελείται από μικρές πράξεις καλοσύνης.

Αυτή τη στιγμή, τον Μάιο δηλαδή του 2015, περισσότεροι από 213 χιλιάδες εθελοντές και 18 χιλιάδες τυφλοί χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Περισσότερες από 70 χιλιάδες φορές έχουν βοηθηθεί τυφλοί άνθρωποι. Η εφαρμογή έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες και υπάρχουν εθελοντές σε συνδυασμό με τυφλούς ανθρώπους σε περισσότερες από 80 γλώσσες.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει εγγραφεί μεγάλο ποσοστό χρηστών ακόμα και γι’αυτό δεν μπορούμε να αντιστοιχήσουμε εθελοντές με τυφλούς ανθρώπους στα ελληνικά. Αλλά όταν εγγραφεί μεγαλύτερο ποσοστό, θα μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα μετάφρασης της εφαρμογής και επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα. Μέχρι τότε, τα αγγλικά είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες χρήστες, όπως και η εφαρμογή στο App Store.

Έχουν περάσει κιόλας 5 μήνες σχεδόν από τότε που η εφαρμογή βγήκε στον ιντερνετικό χώρο. Τι αντίκτυπο είχε όλον αυτό τον καιρό και πόσο άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων που την χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν;

Θα σας παραθέσω μερικά σχόλια στο twitter και από εθελοντές αλλά και από τυφλούς χρήστες για να καταλάβετε μόνοι σας:

ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΥΦΛΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ:
«Λοιπόν χρησιμοποίησα τον εφαρμογή @BeMyEyes χθες. Δουλεύει! Μία γυναίκα από την Σαουδική Αραβία με βοήθησε να αναγνωρίσω/διαβάσω ένα φυλλάδιο. Μοιραστείτε τη! #ftw» https://twitter.com/mich_mcq/status/558481093150932992

«Χρησιμοποίησα το @BeMyEyes χθες βράδυ για να διαβάσω κάποια φυλλάδια από ένα μάθημα ενώ περίμενα να αρχίσει ένα άλλο. #Παραγωγικότητα» https://twitter.com/NefMatOli/status/557907182625492992

ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ:
«@BeMyEyes αυτό που κάνετε είναι φοβερό. Έχω #ushersSyndrome αλλά ακόμα έχω κάποια όραση, προς το παρόν. Θα βοηθώ όσο ακόμα μπορώ!» https://twitter.com/Lifewith_Ushers/status/559024040116240384

«Μόλις βοήθησα έναν τυφλό άντρα με τις οδηγίες για τον φούρνο του χρησιμοποιώντας το @BeMyEyes μέσω του κινητού μου – λατρεύω να χρησιμοποιώ την τεχνολογία για να βοηθώ τους άλλους! http://bemyeyes.org » https://twitter.com/SJLandes/status/559130595825942528

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της εφαρμογής; Θα μπορέσουν να κατεβάσουν την εφαρμογή και χρήστες με λογισμικό Android τους επόμενους μήνες;

Δουλεύουμε πάνω σε μία εκδοχή της εφαρμογής για λογισμικό Android. Πολλοί τυφλοί χρήστες δεν έχουν Iphone και γι’αυτό θέλουμε να φτιάξουμε και μία εφαρμογή για android. Περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ειδοποιηθούν όταν την έχουμε έτοιμη στο http://bemyeyes.org/android .

Προς το παρόν, μόνο τα 9/10 των κλήσεων είναι επιτυχημένες και προσπαθούμε μελλοντικά να κάνουμε κάθε κλήση επιτυχημένη. Στοχεύουμε και στην μεγαλύτερη ταχύτητα του λογισμικού για μια καλύτερη εμπειρία για τους χρήστες της εφαρμογής, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αναμονή για απάντηση στις κλήσεις.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση, έχουμε εξασφαλίσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Χρειαζόμαστε όμως επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να παραμείνει ενεργή η εφαρμογή.

Κλείνοντας, τι ευχή θα θέλατε να πραγματοποιηθεί όσον αφορά την εφαρμογή σας;

Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων με προβλήματα όρασης του κόσμου ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Θα θέλαμε να μπορέσουμε να φτάσουμε στους ανθρώπους παγκόσμια και να καταφέρουμε να κάνουμε τις καθημερινές τους ζωές πολύ πιο εύκολες.

Από τις πιο σημαντικές ίσως συνεντεύξεις που έχω ποτέ πάρει.

Πρωτοδημοσιεύθηκε στο flust.gr.


© 2025 Christina Kal*